Skip to main content

Werken vanuit huis ziet er voor iedereen anders uit. De een heeft een kantoor aan huis, de ander zit in de keuken, of op de slaapkamer. Een laptop, of een vaste computer. Aan de keukentafel of aan een echt bureau. True Legend Melih zat de afgelopen maanden op een wel heel bijzondere plek! Melih werkte thuis, maar dan vanuit Turkije!

Hoe bevalt het thuiswerken in Nederland?

‘Het bevalt me prima. Ik werkte al eens per week vanuit huis. Tijdens de eerste Corona-golf veranderde dat elke dag in thuiswerken. Het is me goed afgegaan. Het is gemakkelijker om me te concentreren op wat ik aan het doen ben en me in te zetten voor dagelijkse dingen. Wandelen met de hond of winkelen. Ik heb geen reistijd meer. Dat is ook prettig. Vroeger werd ik vroeg wakker om de hond uit te laten en 30 tot 40 minuten naar mijn werk te reizen. Nu kan ik gewoon in bed blijven of de hond wat langer uitlaten. Ik heb thuis een volledig functionele werkkamer, en dat werkt prima voor mij! ’

Wanneer kwam het idee om vanuit Turkije te werken voor het eerst bij je op?

‘In de eerste Corona-golf zei onze manager dat het aan ons was om te beslissen hoe we werkten. We besloten twee keer per week naar kantoor te gaan voor de stand up vergaderingen en dergelijke. Toen sloeg de tweede golf toe en werd ons plan van twee keer per week geannuleerd. We zouden fulltime vanuit huis werken. Toen dacht ik: ‘wat als ik vanuit huis in Turkije zou kunnen werken?’ Ik wilde toch wat zon en zomervakantie! Het is overdag behoorlijk warm in Turkije. Dus ik werkte overdag en ‘s avonds had ik privé tijd. Turkije was destijds code oranje. Mijn manager controleerde of het allemaal wel kon. Juridisch bleek het geen probleem te zijn, dus ik kon gaan. ‘

Was het moeilijk om je collega’s overstag te krijgen voor dit thuiswerk plan?

‘Nee, dat was het niet. Iedereen was soortgelijke dingen aan het plannen. We hebben dagelijkse verplichtingen die we doen, zoals de standup vergadering. Die dingen gebeuren ​​allemaal online. We hebben geweldige communicatie in ons team. Mensen reageren erg snel, in ongeveer 15-20 minuten. Dus iedereen vond het prima. Een andere teamgenoot van mij werkte ook vanuit huis in Turkije. Een andere collega ging een maand naar Noorwegen. Alles was mogelijk! ’

Hoe was thuiswerken in Turkije anders dan thuiswerken in Nederland?

‘Het weer was erg warm, dus dat was heerlijk. Er is slechts een klein tijdsverschil. Ik werd om 8 uur ‘s ochtends wakker en werkte tot 4 uur’ s middags. Daarna had ik 3 tot 4 uur om van de zon te genieten, te zwemmen en naar het strand te gaan. Het was lang geleden dat ik mijn familie en vrienden had gezien, dus we hadden veel tijd om samen door te brengen. Ik ben met de auto naar Turkije gereden en bleef twee maanden. ‘

Denk je dat je het dankzij deze ervaring in de toekomst weer zult doen?

‘Ik zou heel graag willen. Het was erg leuk om daar wat tijd door te brengen zonder al je vakantiedagen te verliezen. Ik was aan het werk en tegelijkertijd had ik tijd om bij te praten met dierbaren. Er waren een paar weken dat ik een halve dag of een vrije dag nam om echt vakantie te hebben. Alles werd op tijd gedaan en mijn teamgenoten vonden het prima. ‘

Heb je tips voor andere expats die misschien hetzelfde willen proberen?

‘Het belangrijkste is teamwork en communicatie. Je moet iedereen laten weten of je beschikbaar bent en zo niet: wanneer je wel beschikbaar bent. Het moet openbare informatie zijn. Dat is niet anders als ik vanuit huis in Nederland werk. Als ik typ: ‘Ik ga wandelen met de hond’, dan weten mijn collega’s dat ik ongeveer 30 minuten weg ben. Alles is mogelijk, zolang je erover communiceert. ‘

<<< Terug naar het overzicht