Skip to main content

Het lijkt onschuldig. Even een appje naar een vriendin. Niet alleen je professionele maar ook je persoonlijke mail checken. Klikken op die aanbieding die alleen vandaag nog geldig is. Snel spieken op de gram. Of op Facebook. Je LinkedIn openen en weer sluiten. Een selfie naar je schatje. Het weerbericht checken en screenshotten naar het gezelschap waarmee je dit weekend in een hotel zit. Voordat je het weet, zit je opeens alweer een half uur op je telefoon te scrollen. En die deadlines die je moest halen en de mails die je eigenlijk moest beantwoorden? Oeps! Komen ze morgen aan de beurt? Is het echt zo onschuldig om even op je smartphone te spieken tijdens de werkdag of is jouw productiviteit daadwerkelijk in gevaar?

Check jouw schermtijd

Je denkt misschien dat het allemaal wel meevalt met jouw schermtijd. Je ziet je collega’s ook wel eens op hun telefoon en je bent tot op heden nog niet in de problemen gekomen met je targets en je deadlines. Maar meten is weten. De meeste telefoons beschikken tegenwoordig over de schermtijd optie. Een handige tool die precies bijhoudt hoe vaak je je telefoon oppakt, hoeveel uur je in totaal achter je scherm zit, hoeveel dit is in vergelijking met de week ervoor en op welke apps je het meest opent. Je kunt zelfs zien op welke tijden jij het meest op je telefoon zit. Is dit tijdens kantoortijd? Dan is het niet vreemd dat jouw productiviteit daaronder lijdt. Ter vergelijking: In Nederland spenderen we gemiddeld 5,5 uur per dag achter een scherm. Drie uur en negen minuten op een computer of tablet, twee uur en 21 minuten op een mobiele telefoon.

Check jouw to do list

Een andere manier om te checken of jouw smartphone jouw productiviteit verstoort is door simpelweg jouw to do list aan het eind van de dag te bekijken. Wat kun je afstrepen van jouw goede voornemens van die dag en als blijkt dat er veel doorschuift naar morgen, waar ligt dat dan precies aan? De kans is groot dat jouw smartphone een grotere rol speelt dan je in de eerste instantie denkt. Het kost namelijk 15 tot 25 minuten voordat jouw brein weer de volledige aandacht voor jouw werk heeft. Dus elke keer dat je denkt dat je ‘eventjes’ jouw telefoon pakt, beroof je jezelf van meer productiviteit dan je zou denken! Het is dus beter om je telefoon gedurende de dag links te laten liggen en er in de pauze wat langer de tijd voor te nemen dan om hem ieder half uur even erbij te pakken.

Check jezelf

Telefoons zijn een grote bron van verslaving. Zo’n 80% van de westerse bevolking lijdt aan nomofobie. Nomofoben hebben een overmatige angst voor het niet continu bereikbaar zijn op hun smartphone. Die angst kan zelfs zover gaan dat het tot fysieke en psychische klachten leidt. Denk aan zweten, hartkloppingen of zelfs flauwvallen. De beste manier om ervoor te zorgen dat jouw smartphone jou niet afleidt is om hem simpelweg uit het zicht te halen. Laat hem in je jas, in je tas of in de lade. Je zult zien dat je je beter op je werk kunt focussen als jouw telefoon niet constant binnen handbereik is. Ontdek je dat je dit heel lastig vindt? Dan zou het zomaar kunnen dat je verslaafd bent aan jouw telefoon en we hoeven je vast niet uit te leggen dat dat meestal geen goede gevolgen heeft voor jouw productiviteit!

Conclusie

Verstoren smartphones onze productiviteit? Dat ligt er nogal aan wie de gebruiker is. Kun je je focussen op jouw takenlijst zonder je te laten afleiden door die mini computer die je dagelijks mee naar kantoor neemt? Dan hoeft jouw productiviteit niet onder jouw smartphone gebruik te leiden. Zit jij echter constant op je telefoon tijdens het werk en zelfs tijdens vergaderingen? Dan is de kans groot dat het jouw productiviteit beïnvloedt. Smartphones verstoren onze productiviteit niet. Dat doe je helemaal zelf. En het is dan ook jouw eigen verantwoordelijkheid om daar een oplossing voor te vinden.

 

Bron: https://www.linda.nl/lifestyle/gezondheid/nomofobie-smartphone-angst/ https://www.metronieuws.nl/lifestyle/2022/02/dit-is-de-gemiddelde-schermtijd-wereldwijd/

https://timemanagement.nl/concentratie-verbeteren/

<<< Terug naar het overzicht