Skip to main content

De pomodoro methode. Een planner of bullet journal. Low-fi beats. Een noise cancelling headphones. Koffie of juist niet. Vroeg op staan. Genoeg slapen. Kamillethee. Je gelukssokken. Als het op productiviteit aankomt dan vliegen de tips je om de oren. Of ze ook daadwerkelijk voor je werken? Dat is nog maar de vraag. De een gaat goed op de stilte van een noise cancelling koptelefoon, de ander wordt gek van de oorverdovende stilte. Productiviteit lijkt iets heel persoonlijks te zijn. Toch is er een gemeenschappelijke deler die zomaar het verschil zou kunnen maken. Plezier. Ja, je leest het goed. Plezier vergroot jouw productiviteit. In deze blog vertellen we je precies hoe dat werkt en hoe je jouw plezier voor je kunt laten werken.

Plezier maakt productief

We hebben het niet zelf bedacht. Onderzoeksbureau Gallup onderzocht jarenlang thema’s als productiviteit en werkgeluk. Wat blijkt? Werknemers die hun werk met plezier doen zijn productiever en gelukkiger. Dat is niet vreemd. Wanneer je plezier in jouw werk hebt, vergroot je de kans dat je in de flow terecht komt. Een staat van zijn waarin het voelt alsof je helemaal op je plek zit, alsof de tijd voorbij vliegt en alsof de mate van uitdaging gewaagd is aan het niveau van jouw skills en vaardigheden. Dat plezier productief maakt, voelt misschien als een tegenstelling. Hoe kun je nu productief zijn als je plezier aan het maken bent? Plezier is een breed begrip. Met collega’s kletsen bij de koffieautomaat is natuurlijk ook plezierig, maar als dat het enige is wat je die dag doet dan is de kans groot dat jouw to-do list aan het eind van de dag enkel groter in plaats van kleiner werd.

Kletsen met collega’s

Je zult je productiviteit dus wel in de gaten moeten houden. Je kunt natuurlijk best even bijpraten met een collega, maar plan het op momenten dat het jouw werkzaamheden niet in de weg zit. Maak bijvoorbeeld samen een lunchwandeling of carpool gezamenlijk van en naar het werk. Een kort gesprek met een collega kan je helpen om te sparren over waar je vast zit of om je simpelweg de energie te geven die je nodig hebt om daarna vol goede moed jouw to-do lijst weer tegemoet te treden. Het is belangrijk dat je de balans vindt en dat je elkaar niet afleidt van het werk dat ook gedaan moet worden.

Work hard, play hard

De tijd vliegt, gelukkig ben jij de piloot. Zorg er daarom voor dat je plezier haalt uit de taken op jouw to-do lijst of dat je tussentijds voor voldoende plezier zorgt zodat je de energie hebt om de taken op jouw to-do lijst te voltooien. Voel je niet schuldig als je af en toe iets langer met jouw collega’s kletst, je helpt elkaar immers om te ontspannen, zodat je daarna weer productief kunt zijn! Dus: wil je productiever zijn? Maak dan meer plezier! En als dat niet werkt dan kun je altijd nog de pomodoro methode proberen.

<<< Terug naar het overzicht