Skip to main content

Met de komst van de coronacrisis hebben we veel niet meer kunnen doen, uit eten gaan, een festival bezoeken, ga zo maar verder. Iets wat we wél veel konden doen is online shoppen. Zo ontdekten we dat er voor alles een online winkel is. Handig, maar dat brengt ook risico’s met zich mee. Hoe weet je of een website te vertrouwen is? Wij leggen het je uit in 5 stappen.

HTTP/HTTPS

De eerste manier om te checken of je op een betrouwbare website beland bent is om goed naar de URL balk te kijken. Hier zie je de link of het webadres van de website. Een betrouwbare site is te herkennen aan de letters HTTPS:// voor het adres van de site. Ook zie je in de URL balk een icoontje van een slotje staan. Dat betekent dat de site die je bezoekt ervoor gezorgd heeft dat je via een veilige verbinding kan surfen.

SSL Certificaat

Het eerder genoemde slotje dat zichtbaar is in de URL balk betekent dat de website beschikt over een SSL-certificaat. Een SSL certificaat moet een website eigenaar zelf aanvragen bij een provider. Ook dient het certificaat eens in de zoveel tijd hernieuwd te worden. Het certificaat staat garant voor het versleutelen van jouw (de bezoeker) gegevens, de echtheid van de site en de integriteit van de site.

Zoals je misschien hebt gemerkt zijn beide stappen hiervoor makkelijk te ondernemen voor criminelen, zij kunnen makkelijk ook zo’n ‘veilige’ site inrichten. Daarom zijn er nog wat extra stappen die je kan ondernemen om er zekerder van te zijn dat je veilig bent online.

Online orakels

Het is altijd handig om een tooltje of een virusscanner op jouw computer te houden, zodat je een notificatie krijgt als de boel verdacht is. Google heeft zelf ook een tooltje waarmee je het adres van een website kan intikken om na te gaan of deze te vertrouwen is. Andere bekende virusscanners zijn Norton of McAfee.

Doe de contact check

De meeste betrouwbare websites hebben een contactformulier met eigen contactgegevens. Ontbreekt dit op je website? Dan heb je kans dat je je op een onveilige site bevindt. Als je twijfelt, kan je de website altijd nog langs een van de eerder genoemde tooltjes halen.

Reviews, reviews, reviews

Een makkelijke manier om te achterhalen als je op het punt staat een online aankoop te doen is om op zoek te gaan naar reviews van de webshop. Vaak kan je de naam van de website met daarachter een keyword als: ‘ervaringen’ intikken in Google om je zoektocht te starten. Zijn de reviews overwegend slecht? Of zijn er amper reviews? Dan is het tijd om je vraagtekens te zetten bij de webshop. Misschien hebben ze die grappige sokken ook ergens anders?

 

Bron: https://www.projinit.com/over-ons/actueel/beter-goed-ingelicht-dan-opgelicht-zo-herken-je-een-betrouwbare-site

<<< Terug naar het overzicht