Skip to main content

Natuurlijk is het fijn als je het goed kunt vinden met jouw collega’s. Het kan gezellig zijn in de pauze, tijdens de vrijdagmiddagborrel of misschien zelfs na het werk! Maar wat als het té gezellig is op kantoor, terwijl jij gewoon je werk wilt doen? In deze blog geven we je drie tips die je helpen om met jouw constant kletsende collega om te gaan.

Tip 1: Nu even niet

Wie kent hem nog: de cup a soup reclame uit 2002: NU EVEN NIET. We zien Sjors, manager van een bedrijf. Die vol enthousiasme vertelt en laat zien hoe het er bij hem aan kantoor aan toe gaat en hoe belangrijk kernwaarden als verbinding, samenwerking en contact nu eigenlijk zijn. Maar als Sjors om 4 uur zijn kopje cup a soup drinkt wil hij niet gestoord worden. Wanneer er toch een collega op zijn deur klopt barst hij in schreeuwen uit: ‘NU EVEN NIET, KUNNEN JULLIE NU HELEMAAL NIETS ALLEEN?!’ Ik geef toe: de toon waarop was misschien niet top, maar het begin van de boodschap: nu even niet, is eigenlijk heel sterk. ‘Nu even niet’ is een prima zin om te laten weten dat het jou op dit moment niet uitkomt om te kletsen. Je hoeft niet eens te vertellen waarom wel of niet, enkel dat het nu even niet welkom is.

Tip 2: Erkennen en verkennen

Voor wie zich niet op zijn gemak voelt om naar de cup a soup klassieker te refereren is er tip 2: erken en verken. Erken dat je ziet dat jouw collega klaarblijkelijk iets te vertellen heeft en verken de mogelijkheden om dit op een later moment te bespreken. Dat ziet er als volgt uit: ‘Goh Sjors, ik zie dat je me graag een verhaal wilt vertellen, maar het komt me nu niet goed uit. Zullen we straks samen lunchen zodat jij jouw verhaal kunt delen?’ Die lunch kan natuurlijk ook later in die week plaatsvinden, en als je überhaupt geen zin hebt om naar het verhaal van Sjors te luisteren kun je wellicht tippen dat er een andere collega misschien meer tijd heeft voor een korte onderbreking.

Tip 3: Maak het moeilijk

De derde tip: maak het moeilijk om jou te storen. Als je collega’s zien dat jij hard aan het werk bent, of weten dat je een deadline moet halen, wordt de drempel om jou af te leiden een stuk hoger. Zet bijvoorbeeld een noise cancelling koptelefoon op, doe je oortjes in, of maak een niet storen bordje voor op jouw bureau. Het voelt in het begin misschien een beetje kinderachtig, maar ik kan je ervan verzekeren dat het werkt. Benoem eventueel nog dat je het lullig vindt om maar met een half oor te luisteren, en dat je je vandaag echt even op jouw werk wilt focussen.

Blijf je last houden van jouw kletsende collega? Tip ze dan eens om deze blog te lezen, of geef het aan bij jouw leidinggevende. Kletsen kan leuk zijn! Maar wel op het juiste moment. En als dat niet werkt? Dan kan je natuurlijk een voorbeeld nemen aan het cup a soup filmpje, waarmee het in de toekomst waarschijnlijk makkelijker wordt om nu even niet te zeggen.

<<< Terug naar het overzicht